fbpx

De magie van kleine borden

De magie van kleine borden
Leestijd: 3 minuten

Hoe je servies je portie beïnvloedt

We staan er niet altijd bij stil, maar de grootte van het bord waar we van eten heeft een verrassend grote invloed op hoeveel we eten. Grote borden lijken misschien handig, maar ze kunnen je portiecontrole flink verstoren. Wil je bewuster eten? Begin dan met een simpel trucje: kies voor een kleiner bord!

Waarom grote borden ons misleiden

Grote borden zorgen ervoor dat een normale portie er ineens heel klein uitziet. Dit komt door een optische illusie: de hoeveelheid eten lijkt minder, als het wordt geserveerd op een ruim bord. Hierdoor krijgen we onbewust de neiging om meer op te scheppen. Het resultaat? We eten vaak meer dan nodig is, simpelweg omdat onze ogen ons vertellen dat we nog niet genoeg hebben gehad.

Overzicht van groter wordende borden en porties en daarmee kilocalorieën

Hoe borden en porties door de jaren zijn gegroeid

Sinds de jaren 1940 is de grootte van borden aanzienlijk toegenomen. Waar een gemiddeld bord destijds 23 cm in doorsnee was, zijn veel borden tegenwoordig 28 tot 31 cm groot. Dit lijkt misschien een klein verschil, maar die extra centimeters zorgen ervoor dat er meer ruimte is voor eten, wat ook onze porties flink heeft vergroot. Dit heeft niet alleen invloed op de hoeveelheid die we opscheppen, maar ook op het aantal calorieën dat we binnenkrijgen. Onderzoek toont aan dat de gemiddelde portie in dezelfde periode is toegenomen met wel 25%, wat kan leiden tot honderden extra calorieën per maaltijd. Dit verschil in portiegrootte is een belangrijke factor geweest in de stijging van overconsumptie en gewichtsproblemen.

Door terug te schakelen naar kleinere borden kunnen we onze portiecontrole verbeteren en ongemerkt minder calorieën consumeren.

Het effect van kleinere borden

Het mooie is dat je dit eenvoudig kunt omdraaien. Probeer eens van een kleiner bord te eten. Wat je zult merken, is dat een normale portie veel bevredigender lijkt op een kleiner bord omdat het voller oogt. Dit geeft je hersenen het signaal dat je voldoende hebt gegeten, terwijl je feitelijk minder consumeert.

Deze kleine aanpassing kan een grote impact hebben op je eetgewoonten en helpt je om op een natuurlijke manier portiecontrole toe te passen. Niet alleen voor thuis, maar ook voor restaurants is dit een slimme truc.

Wat kunnen restaurants doen?

Restaurants kunnen profiteren van het gebruik van kleinere borden. Dit voorkomt dat gasten het gevoel krijgen dat ze te weinig eten, terwijl het tegelijkertijd voedselverspilling vermindert en kosten bespaart. Daarnaast bevordert het bewuster eetgedrag, doordat klanten eerder verzadigd zijn met kleinere, maar voldoende porties.

Wanneer grote porties worden geserveerd, eten veel gasten meer dan nodig is. Door te kiezen voor kleinere gerechten, gepresenteerd op kleinere borden, kunnen restaurants hun gasten helpen gezonder te eten zonder dat ze het gevoel hebben iets te missen. Dit draagt bij aan een prettigere eetervaring, waarbij gasten zich beter voelen omdat ze niet overeten, wat de algehele beleving in het restaurant verbetert.

Kleine borden, grote impact

Kortom, of je nu thuis bewuster wilt eten of als restauranteigenaar je gasten een gezondere eetervaring wilt bieden, het kiezen voor kleiner servies is een eenvoudige en effectieve oplossing. Het helpt niet alleen bij portiecontrole, maar vermindert ook voedselverspilling en kan zelfs bijdragen aan kostenbesparingen.

Waarom zou je het niet eens proberen? Kies een restaurant van onze website, kies één of meerdere heerlijke kleine gerechtjes, eet van een kleiner bord en ontdek hoe iets kleins een groot verschil kan maken!

Deel dit bericht met je vrienden