fbpx
Over KleinePorties

Over KleinePorties

Hoe mooi is het als je in elk restaurant een kleine portie kan bestellen als voor- hoofd- en nagerecht? Wetend dat je je bordje kan leegeten, niks hoeft weg te gooien, voedselverspilling kan tegengaan en een betere planeet achter kan laten voor je kinderen. Dat is onze droom!

“Bij Kleine Porties geloven we dat uit eten gaan een feest moet zijn voor iedereen, ongeacht portiegrootte. We verbinden kleine eters met restaurants die kleine en halve gerechten serveren, zodat je altijd kunt genieten van een culinaire ervaring op maat.”

Sandra de Blaeij, oprichter KleinePorties

Bij Kleine Porties geloven we dat uit eten gaan een feest moet zijn voor iedereen, ongeacht portiegrootte. We verbinden kleine eters met restaurants die kleine en halve gerechten serveren, zodat je altijd kunt genieten van een culinaire ervaring op maat.

Daarnaast ligt er maatschappij nog een gezamenlijk een taak, die we zonder de restaurants niet kunnen halen: namelijk het terugdringen van de voedselverspilling. In 2030 moet dit namelijk gehalveerd zijn, zodat we een gezonde toekomst en planeet achterlaten voor onze kinderen. Op dit moment worden er jaarlijks 83 miljoen borden aan eten weggegooid. Net zoals KHN, geloven ook wij dat halve kleine porties bijdragen aan het voorkomen van voedselverspilling

KleinePorties is hét restaurantplatform waar je deze restaurants vindt.

Vandaag de dag weten mensen heel goed wat ze willen eten en is gezondheid belangrijker dan ooit. Genieten draagt dan ook bij aan je gelukkig voelen. Het restaurant platform KleinePorties werkt graag samen met restaurants die zich bewust zijn of bewust worden van de belangrijke rol die zij hebben.

Wie zijn dan eigenlijk die ‘kleine’ eters die gebaat zijn met kleine porties?

We zetten even wat cijfers* van Nederland op een rij:

 • 2 miljoen buikpatiënten (slok,-, maag en darmkanker, een buismaag, ziekte van Crohn, Prikkelbaar Darmsyndroom);
 • > 3 miljoen mensen 65+;
 • > 1 miljoen kinderen van 7 tot 14 jaar;
 • > 1 miljoen mensen met diabetes;
 • 1,7 miljoen mensen met hart- en vaatziekten
 • 12.000 mensen per jaar krijgen een maagverkleining;
 • Hoogzwangere vrouwen
 • Mensen die gewoon kleine porties willen eten;
 • 55% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht, waarvan 15% morbide obesitas.

* Bronnen: CBS, RIVM & Maag Lever Darm Stichting, Diabetesfonds en Hartstichting en RIVM.

Steeds meer mensen letten op hun gezondheid, ook tijdens het uit eten gaan. Dit is duidelijk te zien in hun bestellingen bij (en keuze voor) horecabedrijven. Deze gasten willen genieten, maar zonder zorgen en zonder zich daarbij schuldig te hoeven voelen. Uit onderzoek van KHN (Koninklijke Horeca Nederland) blijkt dat 55% van de horecaondernemers tegenwoordig keuze biedt in portiegrootte en wij zijn ervan overtuigd dat dit percentage nog verder omhoog kan. 

Hoe is het allemaal begonnen?

Vanwege een medische ingreep kan ik (Sandra) uitsluitend kleine gerechtjes eten. Lunchen of dineren in restaurants die ‘normale porties’ serveren is dan niet leuk. Ook voor restaurants niet, want er gaan vaak halfvolle borden weer terug naar de keuken.

In Nederland zijn er meer dan 5 miljoen mensen die graag kleine gerechtjes eten. Omdat ze wat ouder zijn, of juist jonger. Vanwege een medische reden of omdat ze gewoon een ‘kleine eter’ zijn. En deze gasten nemen ook weer eens gasten mee. Dat is een grote groep aan potentiële gasten!

Op zoek naar restaurants met kleine gerechtjes dus. Alleen zijn die helemaal niet makkelijk te vinden!

Samen met mijn partner heb ik daarom bedacht dat er plek moest komen, waar iedereen met een ‘kleine trek’ restaurants kan ontdekken. Door restaurants die kleine gerechten aanbieden ‘vindbaar’ te maken wordt ‘uit eten gaan’ voor deze grote groep mensen weer leuk! Kleine gerechten kunnen natuurlijk van alles zijn: bites, starters, shared dining, tapas, halve gerechten, kleine porties. Vandaar dat wij, Sandra de Blaeij en Léon Jobse, ‘KleinePorties’ zijn begonnen. 

Binnen een half jaar na de opstart in augustus 2018 heeft ons onafhankelijke platform al meer dan 4.300 Facebook-fans en meer dan 1.000 nieuwsbrief abonnees. Een zeer alerte en actieve doelgroep dus! Met onze community laten wij zien dat er een nieuwe groep aan potentiële gasten is die graag willen weten waar zij terecht kunnen voor kleine gerechten. In mei 2019 kwamen er zelfs www.KleinePorties.be met meer dan 200 restaurants in België erbij. Inmiddels hebben we meer dan 14.000 volgers op social media en meer dan 1200 vermeldingen op ons restaurant platform.

Juist voor restaurants die kleine gerechten serveren is ons platform ‘KleinePorties’ een hele mooie plek om zich te presenteren.

Wil je als restaurant meer weten over de voordelen van ons platform? 
Bekijk onze pagina ´Voor restaurants´

Sandra met glas wijn in restaurant met kleine gerechten

Wat willen wij bereiken?

 1. Zorgen dat ‘iedereen met een kleine trek’ eenvoudig restaurants kan vinden die kleine gerechten aanbieden.
 2. Het aanbieden van een platform waar restaurants zich kunnen presenteren aan een zeer geconcentreerde doelgroep van meer dan 5 miljoen mensen.
 3. Inspireren van medewerkers van restaurants wat kleine porties kan betekenen en het creëren van meer begrip voor ‘kleine eters’ bij restaurants.
 4. Het voorkomen van voedselverspilling en de huidige verspilling met de helft weten te verminderen in 2030. 

* Bronnen: CBS, Maag Lever Darm Stichting, Diabetesfonds

De initiatiefnemers

Sandra de Blaeij

Met 5 jaar ervaring als gastvrouw in de horeca, meer als 15 jaar ervaring als marketing- en communicatieadviseur en sinds 2018 een ervaringsdeskundige in kleine porties, wil Sandra horeca helpen winst te behalen met de inzet van kleinere porties en voedselverspilling voorkomen.

Léon Jobse

Leon Jobse

Léon Jobse heeft een carrière in de (verblijfs-)recreatie. Met zijn eigen adviesbureau richt hij zich op het adviseren over de (project)ontwikkeling van (verblijfs-)recreatieve concepten en plannen voor zelfstandige ondernemers, maar ook grote recreatieketens. Léon eet het liefst meerdere kleine porties…