fbpx

Kleine eters vinden hun behoefte bij kleineporties.nl

Kleine eters vinden hun behoefte bij kleineporties.nl
Leestijd: 2 minuten

Kleineporties.nl wil tegemoetkomen aan de wens van vijf miljoen ‘kleine eters’ zegt Sandra de Blaeij, medeoprichter van de website. Kleineporties.nl is een online platform dat kleine eters en restaurants samenbrengt. De organisatie wil niet alleen voldoen aan de behoefte van een grote doelgroep in Nederland, maar met het initiatief ook voedselverspilling tegengegaan.

Productnieuws: Kleine eters vinden hun behoefte bij kleineporties.nl

Onder de vijf miljoen kleine eters vallen onder andere mensen die een maagverkleining ondergingen, zo’n twaalf duizend per jaar, twee miljoen buikpatiënten en ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Daarnaast zijn er mensen of kinderen die niet veel kunnen eten en in een restaurant vaak de helft van het eten terug naar de keuken laten gaan.

Het concept kleineporties.nl bestaat nu ruim een jaar en op 23 september heeft het duizendste restaurant zich aangemeld.

Tapas en shared dining

Wanneer restaurants kleine gerechtjes, keuze in portiegrootte of garnituur, tapas, bites of shared dining op de menukaart aanbieden (of als dit een deel van de menukaart is) mogen zij zich aansluiten aan Kleineporties.nl. ‘Restaurants merken dat een standaard driegangenmenu steeds minder wordt besteld en de behoefte van gasten veranderd’, zegt Willem de Jong van Bistro Het Smaakhuis in Moordrecht, lid van kleineporties.nl. Daarnaast weet hij dat restaurants door het aanbieden van kleine porties veel minder afval hebben.

Voedselverspilling

Dat het initiatief wordt gewaardeerd door horecaondernemers blijkt uit de 1068 aanmeldingen die er inmiddels zijn. Zodoende kan het bijdragen om voedselverspilling tegen te gaan. Jaarlijks wordt er ruim 55 000 ton aan eten verspild in horecagelegenheden. Dit is te vergelijken met ongeveer 83 miljoen borden in restaurants. ‘Grote eters kunnen meerdere kleine gerechtjes bestellen en kleine eters hoeven geen halve maaltijden te laten staan’, zegt Sandra de Blaeij. Door het aanbieden van kleine porties of gerechtjes hebben restaurants minder afval en wordt er minder eten verspild.

Bron: Celène Risseeuw op 25 sep 2019, VoedingNu.nl

Deel dit bericht met je vrienden