fbpx

Kijkje in de keuken: Restaurant Kale & de Bril

Kijkje in de keuken: Restaurant Kale & de Bril
Leestijd: 4 minuten

Wie zijn de koks van Restaurant Kale & de Bril?

Marc Everse & Niek Traas, Kale & de Bril !

Waarom ben jij chef geworden?

Marc: omdat ik er op de middelbare school achter kwam dat dagenlang op kantoor zitten niets voor mij zou zijn, dus gelijk daarna doorgestroomd naar het ROC in Middelburg om de opleiding kok te gaan doen, misschien ook wel een beetje indirect omdat mijn broer toen ook al kok was. Op de opleiding kwam ik er achter dat dit vak super gevarieerd en uitdagend is en zo ben ik van mijn vak gaan houden!
Niek: omdat ik vroeger graag game designer wilde worden, omdat die opleiding toen nog niet bestond besloot ik maar om de opleiding tot kok te gaan doen omdat ik in die tijd in een restaurantje werkte als bijbaan. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben, een eigen zaak en koken wat ik zelf wil koken. Wie had dat gedacht?

Wat vind je het leukste aan koken?

Marc & Niek: We vinden beiden het ontwikkelen van nieuwe menu’s en gerechten super leuk en zeker de smaak combinaties die daar bij komen kijken. Natuurlijk is het fantastisch om dan te zien dat onze gasten ook verrast en enthousiast zijn! Marc vind het daarnaast ook super leuk om veel aandacht te leggen in het maken van perfecte bouillons, soepen, sauzen en ijs. Maar ook het fileren van super verse vis of het werken met mooie schaal en schelpdieren zijn een favoriet. Niek kan er heel erg van genieten een mooi stuk vis of vlees perfecte garing(quisson) te geven.

Waarom en wanneer zijn jullie begonnen met jullie concept?

in 2015 elkaar voor het eerst sinds de opleiding weer eens gezien en samen gewerkt in Goes, waarna Niek vertrok naar Bonaire om daar een tijd te koken en te wonen. Al snel kreeg Marc een belletje met de vraag of hij ook die kant op wilde komen, zo gezegd zo gedaan. Beiden(met aanhang) werkzaam in Bonaire begon het idee te groeien een eigen restaurant te beginnen. Dit ook deels omdat we onder bazen vaak tegen dingen aanliepen en we dachten dat dit anders moest kunnen. Zo ontstond ondernemersplan “kale & de Bril” met de achterliggende gedachte dat er nog een “betere” restaurantnaam zou moeten komen. Zoals velen weten is dat laatste nooit gelukt en gaat ons restaurant nu door het leven als Restaurant Kale & de Bril waar we koken naar onze eigen smaak en proberen een beleving te creëren waarin we zelf graag zouden dineren.

Hoe zou je het eten beschrijven?

Als eerste smaakvol. Dit staat bij ons op nummer 1, het is dus ook wel eens zo dat een gerecht er misschien niet “foto” of “insta” -waardig uit ziet, dan serveren we het wel gewoon. We voegen niets toe alleen om het mooier te maken zonder dat het de smaak van het gerecht omhoogtilt. Daarnaast proberen we met onze aperitiefhapjes, amuses en gerechten onze gasten ook te verrassen met spannende smaken, mooie combinaties, bijzondere  ingrediënten, maar vooral gerechten die mensen laten genieten van een avond vol mooie smaken, wijnspijscombinaties en een fijne informele sfeer.

Wat zijn de voordelen van kleinere gerechten voor zowel de keuken als de gasten?

De voordelen van onze kleinere gerechtjes zijn dat je natuurlijk meerdere gangetjes kan eten op een avond, zo ontdek je meer verschillende smaken en combinatie’s wat weer leuke gesprekken oplevert. Daarnaast creëer je zo een avondvullend programma waardoor de gast gelijk een heerlijk avondje uit is. Omdat de gerechtjes niet te groot zijn, zijn ze vaak ook lichter verteerbaar en heeft het spijsverteringssysteem meer tijd tussen de gangen door om zijn werk te doen.

Kunnen vegetariërs ook bij jullie terecht?

Vegetarisch of veganistisch eten is zeker bij ons mogelijk. Door om de 2 maanden een vega avond te organiseren proberen wij gasten duidelijk te maken dat bij ons zeker goed avondvullend vega gegeten kan worden. Daarnaast is het ook nog eens super leuk mooie vega gerechten te verzinnen. Daarom zit in ons reguliere 4 tot 6 gangen menu ook altijd een vegetarisch tussengerecht verwerkt. Ook om mensen meer bewust te maken van het feit dat dit ook erg gezond, lekker en vullend kan zijn.

Wat is jouw favoriete gerecht en waarom?

Momenteel is dat toch wel “onze” kalebril Bloemkool, dit gerechtje serveerden wij in onze openingsmaand in januari 2018 als vega tussengerecht en is ondertussen uitgegroeid tot publiekslieveling. Ook op festivals, culinaire evenementen of partijen stellen we vaak voor dit gerechtje te serveren. Puur omdat het erg verrassend en super smaakvol is. Je mist er totaal geen vlees of vis bij. Roasted Bloemkool, Beurre Noisette saus, beukenzwammetjes en Dukkah(specerijenmengsel)

Hoe reageren gasten op jullie gerechten?

Gasten reageren doorgaans heel erg positief op onze kookstijl en gerechten. Dat maakt het voor ons natuurlijk super leuk en het geeft een boost om vooral zo door te gaan. We veranderen dus na 1 jaar en 2 maanden nog steeds elke 2 weken ons Kale & de Bril Menu. Buitenom de Bloemkool is er nog geen gerecht geweest wat we voor de 2e keer hebben geserveerd. We blijven nieuwe combinaties ontwikkelen, zo blijven we zelf scherp en gemotiveerd en blijft de gast nieuwe gerechten bij ons ontdekken.

Waarom zijn jullie aangesloten bij KleinePorties?

Na een super leuk gesprek met Sandra hebben we besloten om bij KleinePorties aan te sluiten. Dit vooral omdat onze keuken erg flexibel is en met plezier gerechten of menu’s aanpast naar de wens, allergie of intolerantie van onze gasten. Zo proberen we het onze gasten op alle manieren op het gebied van food, drinks en fijne service een fijne avond te bezorgen!

Wil je een tafel reserveren bij Restaurant de Kale en de Bril? Wees er op tijd bij. Bekijk gerust de restaurantpagina van de Kale & de Bril voor meer informatie.

Deel dit bericht met je vrienden