fbpx

Nederland telt 5 miljoen ‘kleine eters’

Nederland telt 5 miljoen ‘kleine eters’
Leestijd: 3 minuten

Vlissingen/Rotterdam – “Ons land telt steeds meer ‘kleine eters”, stelt Sandra de Blaeij, mede-oprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform dat nog maar ruim een jaar geleden is gestart en in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardig platform dat restaurants en kleine eters samenbrengt. KleinePorties heeft inmiddels een landelijke dekking in Nederland en België. Op maandag 23 september 2019 is het duizendste restaurant gepubliceerd op de site. Momenteel zijn er zo 5 miljoen ‘kleine eters’ in Nederland.

Op 1 augustus 2018 start KleinePorties met het beter vindbaar maken van restaurants die kleinere gerechten serveren. De Blaeij: “Dit om tegemoet te komen aan de wensen van meer dan 5 miljoen kleine eters in Nederland: 1,2 miljoen kinderen van 7 tot 14 jaar, jongeren, volwassenen, ouderen van 65 jaar en ouderen, 12 duizend mensen die per jaar een maagverkleining ondergaan, 2 miljoen buik patiënten en ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes, enzovoorts… Allemaal willen ze genieten van een volwaardig menu tijdens het uit eten gaan, hun bord leegeten en een hele avond genieten samen met hun tafelgenoten. Een grote groeiende doelgroep.”

Jaarlijks 55.000 ton aan eten weggegooid

In de meeste restaurants vind je normale porties. “Voor veel mensen is dat simpelweg te veel en een uitgebreid diner – driegangen of meer – zit er dan voor de meeste mensen niet in.” Steeds vaker wordt een afweging gemaakt tussen bijvoorbeeld het voorgerecht of het nagerecht of een tafelgenoot offert zich op om ‘het bord leeg te eten’. Veel borden gaan halfvol weer terug naar de keuken. “Op deze manier zijn er nog steeds mensen die zich gedwongen voelen te veel te eten en wordt er jaarlijks meer dan 55.000 ton, oftewel 83 miljoen borden eten aan voedsel door de horeca weggegooid. Dat is helemaal niet nodig!”

Steeds meer restaurants vinden een balans in de omvang van de porties en komen zo tegemoet aan de wensen van hun gasten. “Dat is écht gastvrij! Door kleine gerechtjes aan te bieden  – grote eters kunnen dan gewoon meerdere kleine gerechtjes bestellen – of keuze te bieden in portiegrootte of garnituur.” Het restaurantplatform staat in nauw contact met de actieve doelgroep en heeft hierin een voortrekkersrol. “Steeds meer horecabedrijven worden partner en zien de meerwaarde van een eigen bedrijfsprofiel op de website.”

Succesvol initiatief omarmd door horecaondernemers

Dat het initiatief omarmd wordt door horecaondernemers en een duidelijke meerwaarde biedt is inmiddels een feit. Willem de Jong van Bistro Het Smaakhuis in Moordrecht: “Het gemiddelde standaard driegangenmenu is niet meer van deze tijd. Je ziet duidelijk een verandering in de vraag van gasten en er wordt steeds vaker gevraagd naar kleinere porties. Wij serveren al jaren kleine gerechten en hebben daardoor naast erg tevreden gasten ook nog eens veel minder afval… Wij vinden het platform KleinePorties gewoon heel erg goed. Ik hoop dat KleinePorties, wij en nog vele duizenden andere mensen daar veel voordeel van zullen hebben.” Brasserie de Vuurtoren in Nijkerk heeft onlangs haar foodconcept helemaal aangepast, omdat ze voedselverspilling tegen willen gaan. Het restaurant serveert uitsluitend nog kleinere gerechten. “Sinds wij ons hebben aangesloten bij KleinePorties zien we een toename van gasten die juist voor onze kleinere gerechten komen. Alle gasten gaan supertevreden weer de deur uit en daar doen we het voor. Dat is echt gastvrij!”, meent eigenaar Eric de Vries.

Inspireren tijdens Gastvrij Rotterdam

Van 23 tot en met 25 september 2019 is KleinePorties.nl makkelijk te vinden door de Taste of Green Route te volgen op de Horecabeurs Gastvrij Rotterdam. Elke dag van 16.30 tot 17.00 uur vindt de inspiratiesessie “Winst met KleinePorties” plaats op het Horeca Netwerk meet-up Paviljoen en maken horecaondernemers kans op een jaar gratis KleinePorties en een uitgebreide inspiratiesessie. Alle horecaondernemers met interesse zijn van harte welkom om de inspiratiesessie bij te wonen of op de stand van KleinePorties in hal 6, stand 6.415. Meer informatie: Horecabeurs Gastvrij Rotterdam

 

Deel dit bericht met je vrienden