fbpx

Meer genieten met minder op je bord

Meer genieten met minder op je bord

Etentjes, uitgebreide kerstmenu’s, eindejaarsborrels: in deze tijd van het jaar draait alles om lekker eten. Maar wat als al dat eten je veel te veel is? Of als
je liever wat minder eet om straks in januari nog in je kleren te passen? Sandra de Blaeij (43) startte een online platform dat daarbij een beetje helpt.

Sfeer

“Twee jaar geleden onderging ik een maagverkleining en sindsdien zijn de menukaart en de gastvrijheid in een restaurant nog belangrijker geworden. Vraag je namelijk in een willekeurig restaurant of je de helft van een gerecht mag bestellen, dan denkt de ober meteen dat het je alleen om het geld te doen is. De sfeer daalt en als gast voel je je bezwaard. Ook vragen als ‘Heeft het u niet gesmaakt?’ als mijn bord niet leeg was, bezorgden me elke keer een rotgevoel. Daarbij vind ik het ook gewoon zonde als er zoveel eten moet worden weggegooid.”

5 miljoen

“Ik heb in kaart gebracht hoeveel kleine eters er zijn. Wat bleek: ik ben lang niet de enige! Maar liefst 5 miljoen mensen zouden liever genieten van een kleiner gerecht op hun bord. Elk jaar krijgen alleen al in Nederland zo’n 12 duizend mensen een maagverkleining. Daarnaast zijn er ook een miljoen kinderen tussen de zeven en twaalf jaar die klaar zijn met het kindermenu, maar nog geen volwassen portie op kunnen. Dan zijn er nog mensen met darmaandoeningen, ouderen, en vergeet ook de groep mensen niet die voor hun gewicht en gezondheid letten op wat ze eten. Als je een minder grote portie kunt kiezen, kun je wel genieten van lekker eten, maar zit je na afloop niet met een schuldgevoel.”

Dieptepunt

“Vanaf mijn pubertijd kwam ik aan. Mijn benen en heupen werden steeds breder en dikker, maar mijn bovenlijf niet. Daarnaast had ik allerlei klachten: migraine,
gewrichtsontstekingen, vocht vasthouden, pijn bij het aanraken. Mijn fysiotherapeut, gespecialiseerd in oedeem, stelde toen de diagnose lipoedeem. Dit is een progressieve ziekte waarbij je lichaam vocht en vet vasthoudt, vaak vooral in je benen. Drie jaar geleden was het dieptepunt: ik woog 112 kilo, had pijnlijke gewrichtsontstekingen, moest afzakkende steunkousen dragen en kon amper meer bewegen. Ik werd dat jaar 40 en mijn zoontje was 8. Ik voelde me doodongelukkig. Zo’n moeder wilde ik niet zijn. Toen mijn dermatoloog over een maagverkleining begon, schrok ik, maar ik wist dat ik geen andere keuze had.”

Spiegel

“Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb. Als ik nu in de spiegel kijk, vind ik mezelf mooi. Ook van veel gezondheidsklachten ben ik af. Weg pijnlijke ontstekingen. En ik kan weer bewegen! Tegelijkertijd moet ik wel mijn leven lang letten op wat ik eet. Ik kan alleen kleine gerechten eten en dan bijvoorbeeld een halfuur later pas wat drinken. Het is de hele dag passen en meten. Dat was ook de grootste drempel bij het kiezen voor een maagverkleining: de gedachte om nooit meer uitgebreid te kunnen tafelen … Maar iedereen moet kunnen genieten in restaurants!

Trots

Daarom startte ik het online platform kleineporties.nl. Hier staan al ruim duizend restaurants op waar kleine eters welkom zijn; daar ben ik zo trots op! Bij deze restaurants staat bijvoorbeeld op de kaart dat alle gerechten ook in een kleinere variant te bestellen zijn, tegen een vaste korting op de prijs. Zo vechten we samen ook nog eens tegen voedselverspilling, want in de horeca worden nu jaarlijks nog zo’n 83 miljoen borden eten weggegooid.”

Bron: GezondNu, december 2020

Tekstschrijver: Sonja van den Heuvel
Fotografie: Coco Broeken

Deel dit bericht met je vrienden