fbpx

Terugblik in gesprek met ‘levende’ boeken van de Mensenbieb

Terugblik in gesprek met ‘levende’ boeken van de Mensenbieb
Leestijd: 2 minuten

Een tijdje geleden was Sandra gevraagd om als ‘levend’ boek mee te doen  in de Mensenbieb in de Bibliotheek Oosterschelde te Goes.  Zaterdag 23 maart was het zo ver.

Het verhaal van Levende Boeken

De Mensenbieb is een bibliotheek… met mensen. Want bij de Mensenbieb ‘leen’ je levende boeken. Deze boeken zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Denk bijvoorbeeld aan een transgender, veganist, imam of vluchteling. Iemand die afwijkt van de ‘norm’ en daardoor de kans loopt anders benaderd, buitengesloten of gediscrimineerd te worden.

De Mensenbieb brengt mensen letterlijk met elkaar in gesprek en draagt daardoor bij aan verbinding en meer wederzijds begrip in onze samenleving. De Mensenbieb is een organisatie zonder winstoogmerk, met als doel een samenleving waarin ieder mens tot zijn recht komt. In de Mensenbieb ontmoet je iemand die je anders niet snel persoonlijk zou spreken. Zoals je in een gewone bibliotheek een boek leent, zo ‘leen’ je in de Mensenbieb een ander mens.

Terugblik van het ‘levende’ boek: Sandra

Afgelopen zaterdag 23 maart was Sandra als ‘levend’ boek te lenen over het onderwerp: Overgewicht. Sandra: “Als ‘levend boek’ had ik inspirerende gesprekken met mensen die meer wilden weten over overgewicht, op gewicht blijven, het afvallen, maagverkleining, lipodeem en mijn initiatief KleinePorties. Het was best confronterend en zelfs emotioneel.

Op de vraag: Waarom emotioneel? Antwoord Sandra: “Omdat het blijkbaar nog een stukje onverwerkte emotie was bij mij. Er is nog te weinig kennis, begrip en steun bij hulpverleners en zorgaanbieders over lipodeem, en de diepere oorzaken van overeten. Het maakte mij kwaad dat er voor zoveel ziektes oplossingen voor worden gevonden, maar dat voor deze ziekte patiënten het advies krijgen om af te vallen, te sporten en op te letten wat we eten. Of dat allemaal zo makkelijk is. Boos, omdat lifestyl coaches als paddenstoelen uit de grond schieten, terwijl liposuctie als een cosmetische behandeling wordt gezien. Het is voor zoveel lipodeem patiënten een uitkomst.”

Het was een bijzondere middag waarin kracht, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en verdriet even samen kwamen. Blijven praten erover is belangrijk, om taboe te doorbreken.

Bekijk hier de videoterugblik van Goestig.

Deel dit bericht met je vrienden